Ukraine English Russia Poland

"БОГОСЛОВ'Я ТІЛА" ІВАНА ПАВЛА ІІ

Містика сексу


Жінка і чоловік, які прийняли таїнство подружжя, мають шанс пережити щось виняткове. Їхній сексуальний досвід може мати глибокий духовний вимір?

Ми говоримо про глибокий духовний вимір, бо так відбувається зустріч із Господом Богом, тобто те, що є суттю всіх таїнств. Деякі природні знаки – такі, як учта чи примирення, а також любов чоловіка та жінки піднесені до рангу таїнства. Нам необхідно з допомогою віри дивитися на життя, щоби відкрити присутність Бога, особливо в подружньому житті.

І, можливо, у цьому й полягає підступність світу, коли він показує нам привабливість сексу поза подружжям, тимчасом як насправді лише подружні пари мають можливість пізнати глибший вимір сексу...

І такі статеві стосунки не стають нудними. Якщо збагнути духовний вимір сексу, то чоловік та дружина більше дбають про нього. Тоді статеві стосунки стають неповторними, бо вони мають глибший сенс. І тут не йдеться про якийсь супероргазм чи про магію або ж вершину неймовірної приємності. Фізіологічна приємність має свої межі.

Якщо її переживати в поєднанні з глибокими почуттями єдності, любові, то все відбувається у глибокому душевному мирі, який є миром Христа. Це про нього ми читаємо в Євангелії: «Мир мій даю вам!» Цей мир часто з’являється в житті християнина під час Євхаристії, молитви, після сповіді. Якщо йдеться про останній приклад, то багато християн справді відчувають душевний мир тоді, коли знищено почуття провини, коли людина усвідомлює прощення. Подібний досвід глибокого миру мають і подружні пари, коли чоловік та дружина підходять одне до одного з любов’ю, обдаровують собою одне одного, особливо під час статевих стосунків. Плід добрих статевих стосунків силою таїнства подружжя полягатиме саме у відчутті глибокого душевного миру.



Плід добрих статевих стосунків силою таїнства подружжя
полягатиме саме у відчутті глибокого душевного миру



Саме в цей момент до чоловіка та дружини прийшов Христос. Він був у ліжку разом з ними.

Це неймовірно для когось, у кого досвід зустрічі з Богом затримався на рівні семирічної дитини. Коли такі особи чують про Бога, то уявляють собі старигана зі сивою бородою. А такий стариган, зрозуміло, може лише заважати.



Не бійся сексу, або люби і роби, що хочеш. З о. Ксаверієм Кнотцом розмовляє Сильвестр Шефер, перекл. О. Мандрика, Свічадо, Львів 2015, с. 88-89.


На початок

  Роздрукувати

Християнський погляд на тілоДуховний вимір сексуМолитва про добрий сексМістика сексуМолитва до глибини свого тілаПолюбити сексЯк звільнитися від світу?