Ukraine English Russia Poland
Близькість 365 днів у році? Так!Мистецтво чеканняСексуальне утриманняПодружнє побаченняСекс усупереч гормонам?Втомлена дружинаПеремогти охолодження у стосунках

СЕКС, ЯКОГО НЕ ЗНАЄТЕ

Сексуальне утримання


У наш час дедалі більше пар живуть «на віру». Такі люди не можуть в Церкві повністю брати участь у таїнствах. Це можливо лише за умови, що вони відмовляться від статевих стосунків. А це настільки важко, що майже неможливо, особливо, коли йдеться про молодих осіб. Я знаю кілька свідчень таких пар, які наважилися на сексуальну абстиненцію, задля того, щоб повернутися у лоно Церкви...

Відмова від статевих стосунків – це рішення, для якого необхідна велика віра. Без досвіду Христової сили людина не може наважитися на такий крок. Тому від пар, які живуть «на віру» не вимагається швидкого здійснення такого героїчного рішення. Їм вказують на перспективу, що вони можуть повернутися до повної єдності з Церквою тоді, коли житимуть разом не як подружжя, а як двоє друзів. Житимуть разом, виховуватимуть дітей, кохатимуть одне одного, але не у сексуальному розумінні. На цьому прикладі видно, наскільки для подружжя важливі статеві стосунки. Це чинник, який робить людей справжнім подружжям. Секс до подружжя чи поза подружжям – це лише узурпація тієї єдності, яка належить тільки подружжю. Інша річ, що не кожне подружжя, формально зареєстроване, справді є подружжям, тому що є люди, які з огляду на різні причини не спроможні збудувати союз любові, тобто подружжя. Коли людина приймає рішення, що хоче бути до кінця життя вірною іншій особі, що хоче мати з нею дітей, то тоді з’являється подружжя, не обов’язково відразу таїнственне. А якщо хтось приймає рішення лише жити разом, за принципом «поживемо-побачимо», то це означає, що ці люди не є подружжям, навіть у сенсі передбаченому Богом, перш ніж з’явився Христос та постала Церква. Існують нетаїнственні подружжя, в яких чоловік та дружина зберігають вірність, подружню чесність та кохають одне одного. Може виникнути така ситуація, що вони хотіли б взяти шлюб, та це неможливо, бо раніше хтось з них вже був у такому зв’язку. Якщо Ісус так їх поведе, що вони сильно прагнутимуть Господа, то, цілком можливо, вони зможуть відмовитися від сексуальних стосунків. Часом Бог показує, що Він – сильніший від людський прагнень та потреб. Якщо Він настільки сильно діє в людях, даючи їм глибоке прагнення з’єднатися з Ісусом, то ці люди, так би мовити, освятилися на такому життєвому шляху. Це таємниця, адже люди на своїх дивних життєвих шляхах можуть дійти до святості. Вони прагнуть Ісуса більше, аніж ті, які без перешкод мають до Нього доступ, та не використовують його, бо вони – літеплі, байдужі і ніколи серйозно не ставилися до віри. Рішення про відмову від статевих стосунків пара приймає під впливом особливої благодаті. Тут повинен діяти Святий Дух...



Рішення про відмову від статевих стосунків у подружжях,
які живуть «на віру»,
пара приймає під впливом особливої благодаті




Існують виняткові приклади, коли пара, що живе «на віру», погоджується на сексуальну абстиненцію, та у кожному подружжі, де чоловік та дружина кохають одне одного, також є періоди, коли доводиться утриматися від статевих стосунків. Йдеться хоча б про плідний період, коли чоловік та дружина не планують зачаття дитини. Для деяких чоловіків це настільки важке рішення, що їм, напевно, також необхідна благодать Святого Духа, правда ж? Подружжя – це добра школа формування характеру, якщо з огляду на кохання та повагу до іншої особи треба від чогось відмовитися, стримати власну пристрасть. Отче, чи вважаєте ви, що гармонійне сексуальне життя позитивно формує особистість, вчить приймати добрі рішення також поза родиною?

Воно вчить терпляче чекати на плоди, а не вибирати коротший шлях. Вчить осягати успіху завдяки важкій праці, яка систематично щось творить. Це може мати своє відображення у виконанні фахових обов’язків. Уже є підприємці, які приймають на роботу лише тих працівників, яким вдалося збудувати вдале подружнє та родинне життя, бо це доказ того, що вони є мудрими та відповідальними людьми.




Не бійся сексу, або люби і роби, що хочеш. З о. Ксаверієм Кнотцом розмовляє Сильвестр Шефер, перекл. О. Мандрика, Свічадо, Львів 2015, с. 99-101.



На початок

  Роздрукувати