Ukraine English Russia Poland

ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО

Агар – мати-одиначка. Коли життя посилає вашій сім’ї лимони...


У кожній сім’ї бувають нелегкі часи, а багатьом із нас навіть доводилося відчути їх аж у двох сім’ях – в одній, з якої походимо, і в другій, яку ми створили. Як можна зменшити цей негативний вплив важких сімейних відносин на наших дітей? Вірю, Бог дає нам поради щодо цього на прикладі історії життя Агар, служниці Сари.

Знайомлячись з її життям, мимоволі починаю думати, як сильно їй не поталанило. Проте, з іншого боку, вона отримала у своєму горі щедрі Божі ласки. Коротко переповім її історію, але якщо ви давно не читали цього уривку – знайдіть кілька хвилин, щоб його перечитати (див. Бут. 16; 21,1-21).

Capa дуже хотіла народити для Авраама сина, але, на жаль, це було їй не під силу. Її біологічний годинник підказував, що час, коли це могло статися, вже минув, тож вона знала – у неї немає жодних шансів. Тому, керуючись прийнятними на той час традиціями, вона запропонувала Аврааму взяти її служницю Агар, щоб вона народила йому дитину. Авраам погодився і невдовзі Агар завагітніла.

Проте через кілька місяців Агар, користуючись своїм становищем, почала нехтувати свою господиню. Звісно, Capa розлютилася і сказала Аврааму, що все, що сталося, – це його провина. Із відповіддю той не забарився: «Це твоя служниця, давай з нею раду сама». (Ця фраза нагадує мені вічно живе запитання: «Як же так, що результати втілення твоєї ідеї раптом стали моєю провиною?»)

Проте Capa не йшла на поступки, а загострювала ситуацію, кривдячи Агар. І врешті-решт служниця втекла. Зважаючи на те, що вона була єгиптянкою, не важко здогадатися, що служниця зібралася до Єгипту.

Та в цей момент у події втрутився Бог.

Г.І. Угрюмов, "Агар з Ізмаїлом у пустелі" (1785)


Ангел з’явився Агар в дорозі і наказав їй повертатися до Сари та слухатися свою господиню. Також він сказав, що вона народить сина, якого має назвати Ізмаїл, і через нього матиме стільки нащадків, що їх буде неможливо полічити. Агар послухалася ангела і повернулася додому. Невдовзі вона народила сина і назвала його Ізмаїл.

Тепер перенесемося на чотирнадцять років уперед і продовжимо розповідь з часу народження Ісаака. Коли його відлучили від матері, Авраам влаштував велике свято. Випадково Capa побачила, як Ізмаїл почав насміхатися зі свого брата, і негайно наказала йому та його матері забиратися геть. Почувши це, Авраам засмутився, але Бог сказав йому не чинити опору, а дати Агар та старшому сину хліба і води в дорогу.

Їхня дорога пролягала через пустелю. Коли в них закінчилася вода, Агар зупинилася, сіла на землю і почала плакати. В Біблії згадується, що вона сіла поодаль від сина («завдальшки на стріл з лука»), щоб не бачити, як він помиратиме від спраги. Раптом з неба з’явився ангел і сказав, що Бог допоможе їм вибратися з пустелі і все, що їй було обіцяно, здійсниться. Тоді він показав їй, де можна дістати води. Біблія більше не згадує про цих двох вигнанців, окрім одного факту: вони жили в пустелі і Бог перебував з ними.

Мене захоплює те, якими словами звернувся ангел до Агар. Він сказав: «Що тобі, Агаре? Не бійся» (Бут. 21,17). Уявіть собі: Агар щойно вигнали з дому разом з дитям, яке вона народила не за власним бажанням, і від чоловіка, якого вона ніколи не обирала, і єдине, що у неї залишилося – це кілька крапель води і трохи хліба. А тепер вона блукала по пустелі, не маючи куди подітися, ані що з’їсти, і знаючи, що скоро її дитина помре. І в цей момент ангел запитує її щось на зразок: «Гей, Агаре, в тебе якась проблема?».

З Божої перспективи, незалежно від того, що ми зробили, з якими обставинами зіткнулися, ми завжди можемо йти далі, бо Він продовжує бути з нами, готовий зігріти нас своєю любов’ю та виконати свої щедрі обіцянки для нас.

Дві найбільші заповіді стосуються любові – люби Бога і люби ближніх. Щоб стати досконалим, нам потрібно об’єднатися і співпрацювати з Богом, аби любити інших і отримувати їхню любов у відповідь. А щоб ми могли відчувати любов інших людей, Бог створив нас чутливими один до одного. Через гріховність світу, ця чутливість, яка була дана як благословення, часто дозволяє нам завдавати іншим болю.

Життя у світі, де панує гріх, може містити багато страждань і зранень. Проте Бог бажає, щоб ми продовжували любити один одного, і хоче, щоб нас любили навзаєм. Саме тому життя неможливе без прощення. Не пробачаючи іншим, ми закриваємося на любов.

З Агар обійшлися жорстоко, її використали та образили. Не за власним рішенням вона стала матір’ю-одиначкою, без чоловіка та засобів на проживання. Проте Бог запитав її дуже конкретно: «Яка в тебе проблема, Агаре? Твоя ситуація не є невиправною для мене, тобі не слід тривожитися. Я з тобою і готовий дбати про тебе та твого сина. У мене для вас є великий план».

Агар зрозуміла суть цього послання. Вона встала і пішла далі. З Божою поміччю її син не загинув. Бог залишався з ними і вони були щасливі.

Чому ви вважаєте, що ваша історія відрізняється від цієї?

 

Практичні поради для батьків

Якою б не була ваша проблема, або через що б вам не довелось перейти, Бог усе розуміє і завжди готовий допомогти і послати свої ласки. Думка про те, що, хоч ви й зможете подолати труднощі, ваших дітей ніколи не покине відчуття страху від пережитого стресу, дуже природна. Бог знає, що ми живемо у гріховному світі і часто страждаємо через інших, іноді навіть через членів родини. Та важливо пробачити, залишити минуле позаду і йти вперед, довіряючи своєму небесному Отцеві і вірячи в Його план для вас. Поступаючи так, ви навчаєте дітей чинити подібно і допомагаєте їм робити кроки вперед. Стикнувшись із труднощами, вони, коли стануть дорослими, за вашим прикладом, чинитимуть так само.


 


Р. Осборн, Біблійні секрети виховання, перекл. О. Пущак, Свічадо, Львів 2015, с. 34-37.


На початок

  Роздрукувати

Третій виховник. Виховання з поміччю "згори"Адамова сім’я. Надати дитині сенс життяКомпанія "Ной та сини", кораблебудівники. Сім’я, що будує разомБатьки нашої віри. Радість батьківстваНеморальний Лот. Навчання батьківству згідно з моральними принципамиАгар – мати-одиначка. Коли життя посилає вашій сім’ї лимони...Змішана сім’я Сари. Твої діти – мої дітиІсаак на жертовнику. Як навчити дітей послухуЛюблячий Ісаак (1). Як навчити своїх дітей любитиЛюблячий Ісаак (2). Вчимо дітей, як поводитися з іншимиПроблеми з двійнятами. Вчимо дітей, що таке життяНемудрі слова Ревеки. Як давати дітям порадиЯків та його діти. Обирання улюбленцяДванадцятеро синів Якова. Як бути з тестостероном?!Авраам, Ісаак і Яків. Сила благословенняМаленький Мойсей та його мама. Як вчити немовлятМіріям, Аарон і Мойсей. Принцип первісткаМойсей і Ціпора. Виховуємо разомДоньки Целофхада. Як цінувати своїх дітейНастанови Мойсея для ізраїльських батьків. Вчимося з інструкції життяМойсей та заповіді. Як розповідати дітям історії віриДва покоління ізраїльтян. Зростаємо разом з дітьмиБатьки Самсона. Як пояснити, для чого правилаСамуїлові етапи. Духовний зріст крок за крокомСамуїл у святині. Не перекладайте своїх обов’язків на іншихСини Елі. Різниця між докорами і картаннямСамуїл та Елі. Допомогти дитині пізнати БогаДавид і сини. Не приховуйте своїх почуттів та емоцій – прислухайтеся до нихДавида „пошито в дурні”. Встановіть чесність єдиним правиломМудрість Соломона. Вчимо дітей бути мудримиДва пророки і три матері. Сімейні чудаМаленькі царі Йоас і Йосія. Робимо перехід від нашої віри до їхньоїЕстера і Мардохей. Учіть дітей бути вірними в маломуІов. Довіряти Богові, коли батьківство ранить"Пісня Пісень". Розмова про коханняДаниїл у школі. Що робити з тим, чого дітей вчать у школіСедрах, Месах і вогонь. Як долати соціальний тискДвоє посланців: Малахія та Йоан. Наверніть своє серце до дітейРадіючи народженню Хрестителя. Дозвольте дитині бути радістю вашого домуРозмова Марії з Гавриїлом. Божа воля у народженні та статі вашої дитиниЙосиф та Ісус. Як любити "чужу" дитинуПостанова Йосифа і Марії. Роздуми про подружжяІсус у святині. Хрещення і Миропомазання дитиниДванадцятирічний Ісус. Духовний розвиток дитиниМандрівка до святині (1). Важливість дисципліниМандрівка до святині (2). Важливість послуху та пошаниСкарб Марії. Виховуємо через спостереження і молитвуМарія, Йосиф, Ісус та синагога. Важливість відвідування храмуІсус та діти. Приводьте свою дитину до ІсусаПродовження місії апостолів. Історія про два місійних поля