Ukraine English Russia Poland

ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО

Скарб Марії. Виховуємо через спостереження і молитву


Кільканадцять років тому я тимчасово виконував деякі обов’язки помічника парафіяльного священослужителя. Протягом цих двох чи трьох років я був зачарований дарами, які Бог посилає тим, хто працює на такій посаді. Кожного тижня я молився з людьми, давав їм поради, пояснював і допомагав багатьом парафіянам цього храму. В моменти, коли було важко, я молився і просив у Бога помочі, а Він додавав мені сил і любові до цих людей, а також розуміння того, що відбувається у їхньому житті і що Бог намагається їм сказати.

Я пригадав собі цей епізод свого життя нещодавно, коли один священик розповідав мені про свою недільну Службу. Він сказав, що хоч до недільної проповіді слід добре підготуватися, це чи не найлегший з його обов’язків. Мені відразу спало на думку, як я щодня заходив до храму, де служив. Стаючи перед людьми, священослужитель дивиться на кожне обличчя, мовчки молиться і очікує Божих слів, щоб ними промовляти до людей, вселяючи в них надію і любов та заохочуючи кожну особу не зупинятися, а йти вперед. Це чудовий дар.

Чи траплялося з вами так, що священослужитель, тільки поглянувши на вас, відразу запитував – що трапилося? Зі мною бувало, і я дивуюся, якою сильною є Божа любов, що надходить разом з цими словами.

Я мав нагоду побачити цей Божий дар у тих ситуаціях, коли Бог доручав мені подбати про когось. Коли Бог бажає, щоб ви допомогли ближньому, Він дає вам любов, натхнення і мудрість, щоб добре виконати це завдання. У Біблії є багато прикладів того, як Бог діяв через людей, особливо тих, хто був при владі. Він дав мудрість Давиду і відкрив йому серця людей, що були у його дворі. Мойсей знав, що діється в серцях ізраїльтян і мав мудрість, необхідну для того, щоб вести народ за собою. Йосиф у надзвичайний спосіб отримав знання про життя тих, хто був у в’язниці. Ісус часто говорив про те, що коїться в серцях та думках Його учнів. Павло ж розповів, що Бог виявляв йому потреби кожної християнської спільноти тоді, коли він писав для них свої послання.

Виховання дітей є Богом даною відповідальністю і Бог наділяє мудрістю батьків, що просять Його допомоги. Вірю, що Марія вміла використовувати цей дар.

Щоб отримати мудрість для виховання дітей, потрібно діяти за певною системою. Для початку потрібно мати серце, готове до служіння і сповнене любові й турботи до тих, кого ви вводите у доросле життя. Ваше серце має битися в унісон з Божим. Далі ви маєте просити в Бога допомоги і довіритися Йому. Він вестиме вас. Крім того, вам потрібно навчитися спостерігати і аналізувати. Якщо ви по-справжньому любите своїх дітей, то не відводите від них своїх очей, обдумуєте все, що бачите, і молитеся, аби змінити те, що потрібно. Зазвичай люди пам’ятають окремі слова людей, яких дуже люблять, або те, що про них говорять. Бог допоможе вам скласти ваші спостереження докупи і дати дітям добру пораду чи похвалити.

Ф. Бароччі, „Відпочинок під час втечі до Єгипту” (1570)

 

Знаємо, що Марія з Йосифом надзвичайно любили Ісуса, і бачимо сліди того, як вони покладалися на Божу поміч в кожному життєвому випадку. Марія спостерігала за всім, що відбувалося в житті Ісуса, і роздумувала над цим.

Марія ж пильно зберігала все це, роздумуючи в своїм серці (Лк. 2,19).

І Він пішов з ними й повернувсь у Назарет і був їм слухняний. А мати Його зберігала всі ці слова у своїм серці (Лк. 2,51).

Марія не пропускала жодного випадку з Ісусового життя. Вона запам’ятовувала все і обдумувала.

Просіть Бога, щоб дав вам мудрість і проникливість до слів та вчинків ваших дітей і того, що відбувається навколо них. Запам’ятовуйте все, що може допомогти у майбутньому.

Це відбувається природно. Ми вивчаємо звички наших дітей так добре, що часто здогадуємось, чим вони зайняті навіть не дивлячись на них, і знаємо, що вони скажуть у відповідь, як поводитимуться у певній ситуації. Часто про цей феномен кажуть, що батьки мають очі на спині. Це добра звичка, але є щось більше – там присутній Бог.

Марія запам’ятала історію, яку їй розповіли пастухи. Вона роздумувала над тим, що їй сказав дванадцятирічний Ісус у святині. Вона обдумувала все у молитві, бо те, що відбувалося і мало статися з Ісусом, було ділом Божих рук. Марія спостерігала за Ісусом, з серцем, налаштованим на Божий голос.

Ми не можемо знати і розуміти все, що відбувається в серці, в думках та в житті наших дітей. Але Богу це відомо. Марія не розуміла слів, сказаних їй пастухами, і того, що Ісус промовив у святині, але вона не турбувалася тим, бо довіряла Богу. Вона слухала, запам’ятовувала і обдумувала ці слова до того часу, коли Бог використає їх, щоб допомогти їй добре виконувати її завдання.

Тож відтепер, якщо ваша дитина скаже щось несподіване (в доброму чи поганому значенні), не поспішайте з висновками, а налаштуйте своє вухо на голос Божий та обміркуйте все у молитві. Бог може вказати на те, що спонукало вашу дитину до таких слів і де є джерело проблеми. Він також може показати вам особливий талант вашої дитини або ж щось в її особистості, що допоможе вам у виборі майбутнього дитини. Також він може використати те, що ви побачили чи почули, аби відкоригувати ваш стиль виховання, що слід виправити або навпаки – чого дотримуватися.

Один із моїх друзів мав труднощі зі своїм молодшим сином. Скільки батько не пояснював йому, що треба бути добрим, хлопчик мовби не чув його. Він раптом почав робити все наперекір, наче ототожнював себе зі злом замість добра. Його батько був дуже стурбований такою поведінкою і почав молитися в цьому наміренні, роздумуючи, як вирішити цю проблему. Одного дня він працював у кімнаті поруч з місцем, де гралися його сини. Його думки постійно мігрували від праці до його синів. Врешті, відчувши, що варто послухати їхню гру, він зупинився і підійшов до хлопців. Молодший син грав роль негативного героя, а старший – позитивного. Раптом мій друг усе зрозумів – старший обрав роль, яка йому подобалася більше, а молодшому не залишалося нічого, як стати прототипом негативного героя, що й впливало на поведінку сина і поза грою. Після розмови з сином про цю гру та її наслідки, батько побачив швидку і докорінну зміну його поведінки. Так завдяки молитві і Божій помочі, а також через спостереження та аналіз ситуації, цей люблячий батько зумів вирішити проблему.

Те, що Марія спостерігала і зберігала в серці, коли Ісус був малим, допомогло їй, коли Він виріс. Євангелисти зазначають, що спочатку Марія та брати Ісуса виступали проти Ісусової діяльності (Мр. 3,20-21.31-35; Йо. 7,1-9). А через кілька років Марія разом з Його учнями отримала Святого Духа. Всі речі, які пам’ятала Марія, вказували їй на те, що Ісус був Сином Божим і Спасителем світу. Бог допоміг їй об’єднати всі думки і завдяки цьому осягнути правду.

Подібно й ви просіть Бога допомогти вам виховувати своїх дітей через спостерігання і молитву.

 

Практичні поради для батьків

Легко казати, як слід було робити, коли щось трапилось, адже важко передбачити все наперед... Іноді вибухи гніву або різкі зміни настрою у дітей, які нам видаються окремими випадками, не є такими випадковими. Наприклад, ваша дочка-підліток може бути дуже дратівливою за тиждень до менструації, а чотирирічна дитина може капризувати близько п’ятої години вечора – тоді, коли різко знижується рівень цукру в крові. Намагайтеся це запам’ятати, занотуйте собі в щоденнику, зробіть помітку в календарі, щоб встановити зв’язок між такою поведінкою та часом. Знання цих деталей може відчутно допомогти вам, як і давання легкої перекуски чотирирічній дитині перед п’ятою годиною вечора.


 


Р. Осборн, Біблійні секрети виховання, перекл. О. Пущак, Свічадо, Львів 2015, с. 207-210.



На початок

  Роздрукувати

Третій виховник. Виховання з поміччю "згори"Адамова сім’я. Надати дитині сенс життяКомпанія "Ной та сини", кораблебудівники. Сім’я, що будує разомБатьки нашої віри. Радість батьківстваНеморальний Лот. Навчання батьківству згідно з моральними принципамиАгар – мати-одиначка. Коли життя посилає вашій сім’ї лимони...Змішана сім’я Сари. Твої діти – мої дітиІсаак на жертовнику. Як навчити дітей послухуЛюблячий Ісаак (1). Як навчити своїх дітей любитиЛюблячий Ісаак (2). Вчимо дітей, як поводитися з іншимиПроблеми з двійнятами. Вчимо дітей, що таке життяНемудрі слова Ревеки. Як давати дітям порадиЯків та його діти. Обирання улюбленцяДванадцятеро синів Якова. Як бути з тестостероном?!Авраам, Ісаак і Яків. Сила благословенняМаленький Мойсей та його мама. Як вчити немовлятМіріям, Аарон і Мойсей. Принцип первісткаМойсей і Ціпора. Виховуємо разомДоньки Целофхада. Як цінувати своїх дітейНастанови Мойсея для ізраїльських батьків. Вчимося з інструкції життяМойсей та заповіді. Як розповідати дітям історії віриДва покоління ізраїльтян. Зростаємо разом з дітьмиБатьки Самсона. Як пояснити, для чого правилаСамуїлові етапи. Духовний зріст крок за крокомСамуїл у святині. Не перекладайте своїх обов’язків на іншихСини Елі. Різниця між докорами і картаннямСамуїл та Елі. Допомогти дитині пізнати БогаДавид і сини. Не приховуйте своїх почуттів та емоцій – прислухайтеся до нихДавида „пошито в дурні”. Встановіть чесність єдиним правиломМудрість Соломона. Вчимо дітей бути мудримиДва пророки і три матері. Сімейні чудаМаленькі царі Йоас і Йосія. Робимо перехід від нашої віри до їхньоїЕстера і Мардохей. Учіть дітей бути вірними в маломуІов. Довіряти Богові, коли батьківство ранить"Пісня Пісень". Розмова про коханняДаниїл у школі. Що робити з тим, чого дітей вчать у школіСедрах, Месах і вогонь. Як долати соціальний тискДвоє посланців: Малахія та Йоан. Наверніть своє серце до дітейРадіючи народженню Хрестителя. Дозвольте дитині бути радістю вашого домуРозмова Марії з Гавриїлом. Божа воля у народженні та статі вашої дитиниЙосиф та Ісус. Як любити "чужу" дитинуПостанова Йосифа і Марії. Роздуми про подружжяІсус у святині. Хрещення і Миропомазання дитиниДванадцятирічний Ісус. Духовний розвиток дитиниМандрівка до святині (1). Важливість дисципліниМандрівка до святині (2). Важливість послуху та пошаниСкарб Марії. Виховуємо через спостереження і молитвуМарія, Йосиф, Ісус та синагога. Важливість відвідування храмуІсус та діти. Приводьте свою дитину до ІсусаПродовження місії апостолів. Історія про два місійних поля